Trenger man egentlig oppskrift på laktosefri iskaffe? Tja…. ikke vet jeg, men her er ihvertfall en knallgod oppskrift på laktosefri iskaffe med sjokoladekrem. Ikke akkurat som Starbucks sin frappe, som jeg alltid pleide å kjøpe da jeg var i utlandet, før jeg skjønte at jeg blir veldig dårlig av laktose. Jeg ble dårlig da og, men skjønte ikke sammenhengen.

Den gangen trodde jeg det var det å reise som tullet med magen min. Ikke så rart egentlig, fordi jeg drakk kaffe med melk både til frokost og lunsj på reise. Hjemme pleide jeg å drikke kaffe med soyamelk og ellers ikke noe særlige med melkeprodukter. Soyamelk er også høy FODMAP, men jeg reagerer nok ikke SÅ mye på den som på laktose. Laktose blir jeg skikkelig, skikkelig dårlig av.

Hva man reagerer på og hvor mye, varierer fra person til person. Det vil si at selv om jeg tåler bedre soyamelk enn vanlig melk, så er det ikke sikkert dette gjelder for deg. Dette er grunnen til at det er så viktig å teste ut selv og ikke høre på hva andre sier.

Laktosefri iskaffe med sjokoldekrem

(til to personer)

2 dl. sterk kaffe eller espresso

2 dl. laktosefri melk

1,5 dl. laktosefri kremfløte

1,5 ss. kakao

2 ss. melis

Masse isbiter

Fremgangsmåte:

Bland kremfløte, melis og kakao og pisk til krem.

Fordel kaffen og melken i to høye glass. Fyll på med isbiter og legg en god klatt med sjokoladekrem på toppen.

Server med sugerør.

Hvis du vil ha en søtere variant kan du putte litt sukker i kaffen. Selv synes jeg det holder med den søte kremen på toppen.

Du kan bruke både kald og varm kaffe. Hvis du bruker varm kaffe trenger du flere isbiter for å få kaffen kald.

Vil du heller lage en sunnere kald sommerdrikk? Prøv smoothie!