Da jeg laget glutenfrie smultringer til jul skjønte jeg at det måtte være noe spesielt med hjortetakksalt som gjorde deigen smidig og jeg tenkte da at jeg måtte prøve å lage glutenfri gjærbakst med hjortetakksalt. Senere har jeg også lest litt om at andre har brukt det med godt hell i vanlig gjærbakst og da måtte jeg prøve det i glutenfri gjærbakst. Jeg har aldri likt glutenfri gjærbakst før, men må innrømme at disse gluten- og laktosefrie GODE rundstykker med havre er noe av det nærmeste jeg har kommet til «vanlig» gjærbakst!

Til 8 gluten- og laktosefrie GODE rundstykker med havre trenger du:

1,5 dl. vann

1,5 dl. laktosefri yoghurt naturell

2 ss. olje

1/2 pose tørrgjær

1 ts. sukker

60 g. havremel (lag havremel selv)

200-220 g. TORO glutenfri lys melblanding (du kan bruke 50/50 med grov melblanding om du vil ha en grovere variant)

1/3 ts. hjortetakksalt

Fremgangsmåte: Kok vannet og la det avkjøle seg i 5 min. og tilsett youghurten. Blandingen skal nå ha en temperatur på ca. 40 grader. Om væsken er for varm må du vente litt før du tilsetter gjær, olje og sukker. Rør godt slik at gjæren løser seg opp. Tilsett havremelet og rør godt. La blandingen stå i 1-2 min. Bland litt av den glutenfrie blandingen med hjortetakksaltet og bland det inn i deigen. Rør så resten av melet, litt og litt inn. Det er mulig du må justere litt med melet, men husk at blandingen skal være veldig bløt, men ikke rennende.

Dekk bollen med plast og la deigen heve i 1 time.

Sett rundstykkene med skje på bakepapirkledd stekeplate og la heve i 45 min. Til 1 time.

Stekes på 225 grader, i 12-14 min. på midterste rille i ovnen.

Dette er, uten tvil, de beste glutenfrie rundstykkene jeg noensinne har laget!

 TIPS: Om du vil lage en lys variant kan du erstatte havremelet med lys blanding. Det gjorde jeg i går og også de rundstykkene ble knallgode.

 

Lagre

Lagre

Lagre