Emmermel, betefiber og sukkerroefiber

For ikke så lenge siden var det en som spurte meg om jeg visste om emmermel, betefiber og sukkerroefiber var høy eller lavFODMAP. Jeg mente å ha lest at det var høy, men tenkte det var best å sjekke med Monash.

Emmermel

Monash har testet emmermel og sier at det er mer fruktaner (FODMAP) i emmermel enn i spelt. Siden spelt er høy, vil da også emmermel være høy. (Surdeigsbrød av spelt er lavFODMAP inntil 2 skiver – fermenteringsprosessen bryter ned FODMAPene i speltmelet.)

Sukkerroefiber og betefiber

Betefiber og sukkerroefiber (kan også være roefiber eller sukkerbetefiber) har jeg sett at noen ernæringsfysiologer har satt som høy FODMAP, men fordi jeg ikke kan finne noe om dette hverken i Monash sin bok eller mobile applikasjon, spurte jeg om også dette. Monash har ikke testet disse fibrene og det virker ikke som om de har tenkt å teste de heller. Likevel er det mye som tyder på at disse fibrene oppfører seg som prebiotika i tarmen (inulin og FOS, som er høy FODMAP), så jeg ville unngått de i eliminasjon for å være på den sikre siden.