Skillingsboller av surdeig må være noe for en som savner den gode, gammeldagse gjærbaksten!

Noe jeg virkelig, virkelig har savnet på lavFODMAP har vært ekte, bergenske skillingsboller. For en stund siden klarte jeg å knekke koden for å lage god, glutenfri gjærbakst. Likevel er ikke det helt det samme som gjærbakst med gluten… Jeg var derfor spent på om det var mulig å få til å lage skillingsboller av surdeig… Jeg vet, ekte bergenske skillingsboller skal ha sukker på toppen, men jeg liker best melisglasur! Om bollene smakte godt? Helt fantastisk!

Skillingsboller av surdeig:

3 dl. laktosefri melk

2 ss. surdeigsstarter

80 g. sukker

En liten klype salt

75 g. smeltet smør

1 ts. kardemomme

Ca. 4-500 g. speltmel

Fyll:

100 g. smør, romtemperert

80 g. sukker

3 ts. kanel

Fremgangsmåte:

Bland surdeigsstarteren ut i melken og tilsett sukkeret, smøret og saltet. Rør inn speltmelet litt og litt til du har fått en klissete deig.

La deigen stå på kjøkkenbenken i 7-8 timer, eller til den har begynt å heve. Hvis det er varmt går det raskere, er det kaldt går det senere.

Sett deigen i kjøleskapet og la den stå i minst 2 timer og gjerne natten over. Du kan kjevle deigen ut med en gang, men da vil deigen være veldig klissete. Etter en runde i kjøleskapet vil deigen bli lettere å kjevle ut.

Lag fyllet: Bland smør, sukker og kanel til en grøt.

Kjevle ut deigen. Bruk minst mulig mel her. Smør fyllet på og rull deigen sammen til en pølse. Skjær deigpølsen i biter og sett bollene på bakepapirkledd stekeplate.

Sett ovnen på ca. 30-40 grader og sett bollene inn i ovnen. La de stå i minst en time, men gjerne en-to timer.

Stekes på 220 grader i ca. 10 min.

Lag melisglasur av melis og litt vann – SPIS!

 

 

 

Lagre

Lagre