2014-10-01 21.15.15Foto: Christin Eide

Om Cecilie:

Helt siden jeg var liten har jeg vært plaget med mye vondt i magen og diare. Heldigvis var det ikke så plagsomt at det gikk ut over dagliglivet mitt den gangen, men ønsket om å alltid vite hvor  doen er har alltid vært stort.

For 10-11 år siden fikk jeg en voldsom mageinfeksjon der jeg gikk på do 15-20 ganger for dagen i 3-4 uker. Jeg ble sendt til mage- og tarmspesialist fordi legen trodde jeg hadde kronisk betennelse i tarmen, men de fant ikke noe, og jeg fikk diagnosen IBS. Jeg slo meg til ro med diagnosen og har aldri vært opptatt av å finne ut noe mer eller å ta flere undersøkelser. Mitt største ønske har alltid vært, og er fortsatt, å mestre sykdommen mer enn å finne årsak.

Etter infeksjonen ble jeg bedre, men aldri bra, og dårligere enn jeg hadde vært før. Fordi jeg var selvstendig næringsdrivende klarte jeg å gå på jobb (jeg kunne styre dagene mine selv) og jeg fungerte derfor noenlunde greit. De siste 2-3 årene har jeg blitt mer og mer plaget igjen og i vinter (2013) leste jeg for første gang om lav FODMAPdietten. Den gangen leste jeg med interesse og tenkte at jeg nok reagerte på mat med høy FODMAP, men jeg var ikke interessert i å gå på noe diett. Jeg så på diett som en tvangstrøye og noe som ville begrense livet mitt enda mer (jeg har flere andre kroniske sykdommer/diagnoser).

Høsten 2013 ble jeg ekstremt mye dårligere og det toppet seg da jeg følte jeg ble syk av absolutt all mat. I løpet av 6 uker gikk jeg ned 5-6 kilo og både jeg og legen var bekymret. (I utgangspunktet hadde jeg litt å gå på, så å gå ned noen kilo var ingen krise, men det er jo ikke slik man ønsker å gå ned i vekt!) Jeg merket også at livet mitt ble mer og mer begrenset så da bestemte jeg meg for å prøve ut lav FODMAPdietten.

Jeg har to store hobbyer. Den ene er å reise og den andre er å lage mat. Da jeg fikk hoveddiagnosen min Ehlers-Danlos Syndrom, bestemte jeg meg for en ting: Jeg skulle fortsette å lage mat og å reise. Selv om jeg blir både trøtt, sliten og får vondt i «hue og ræv» (beklager, men av og til føles det slik… ) skal jeg ikke slutte med å gjøre disse to tingene!

Jeg har også alltid likt å skrive og det ble derfor naturlig for meg å starte denne bloggen. I tillegg har jeg en reiseblogg, No-Backpacker. Reisebloggen var i utgangspunktet en blogg der jeg skrev om reisene mine. Etterhvert som jeg er blitt sykere og sykere har bloggen utviklet seg til å omhandle det å reise med bevegelseshemninger (pga. hovedsykdommen min har jeg mange andre plager i tillegg til IBS) og matallergier/intoleranser.

Denne bloggen førte meg videre til en kontrakt med Aschehoug og i januar 2015 ble kokeboken min: lavFODMAP god mat for sensitive mager gitt ut. Boken kom på bestselgerlisten allerede etter noen uker og var den 11. mest solgte boken skrevet av norske forfattere, sjangeren «non-fiction», første halvår i 2015.

I 2016 kommer min neste lavFODMAP-bok, på samme forlag.

Jeg er nå fast foredragsholder ved Haukeland Sykehus sine IBS-kurs.

NB! Husk at jeg hverken er lege eller ernæringsfysiolog. Alt jeg skriver og alle mine råd er kun ut i fra egne erfaringer!