lavFODMAP-matvarer

Matvarelistene er basert på Helse-Bergen sine lister, og er laget på bakgrunn av (og med tillatelse fra) Haukeland Universitetssykehus og Nasjonal Kompetansetjenesten for Funksjonelle Mage- og tarmsykdom. Noen ingredienser har ekstra informasjon så det er viktig å lese disse, slik at du ikke ender opp med å spise matvarer med høyFODMAP innhold. Du kan også inkludere matvarer under matlisten med mengdebegrensning, men du må huske å begrense disse til 1 matvare per måltid.

Vær bevisst på at ingredienslistene til produsentene kan endre seg. Husk derfor alltid å lese ingredienslisten før kjøp for å unngå å kjøpe feil matvare.

Frukt og grønt

  • Agurk (fersk og syltet)
  • Alfalfaspirer
  • Artisjokkhjerter, hermetisert
  • Aspargesbønner/ brekkbønner
  • Aubergine
  • Bambusskudd
  • Bambusskudd (hermetisert)
  • Babymais (hermetisert)
  • Bok choy
  • Brekkbønner
  • Brokkoli (topper)
  • Brokkolini (stilker)
  • Bønnespirer
  • Chayote/cho cho
  • Chili (grønn, habanero og rød)
  • Choy sum
  • Daikon reddik
  • Edamame (soyabønner)
  • Fennikelblad
  • Gai lan (kinesisk brokkoli)
  • Galangarot
  • Gresskar, hermetisert
  • Gressløk
  • Grønnkål
  • Gulrot
  • Hvitkål
  • Hodekål
  • Ingefær
  • Jalapeño, syltet
  • Japansk gresskar
  • Jicama
  • Kassava
  • Kinakål/Wombok
  • Knutekål
  • Kålrabi, kålrot
  • Lotusrot, fersk
  • Løk: store, syltet
  • Maiskorn (hermetisk)
  • Maistrøffel
  • Mangold/ bladbete /sølvbete
  • Nepe
  • Okra
  • Oliven
  • Pak choy
  • Paprika, rød
  • Pastinakk
  • Persille
  • Potet
  • Purre (det grønne)
  • Reddik
  • Rødbeter (hermetisert, syltet)
  • Rødkål, vanlig og fermentert
  • Sjøgress (Noriark)
  • Sjøpersille, sjøgress rød, dulse
  • Sellerirot
  • Sitrongress
  • Slangebønne/Yardlong
  • Sopp: hermetisk sjampinjong, tørket white back black, østersopp
  • Taro
  • Tomat (alle typer, også hermetisert og paste)
  • Tomatillo (hermetisk)
  • Vannkastanje
  • Vårløk (det grønne)
  • Yams

Salater

  • Ekebladsalat
  • Endive, sikori
  • Eskarollsalat
  • Hjertesalat
  • Hodesalat
  • Isberg
  • Lollosalat
  • Radicchio rosso
  • Ruccola
  • Spinat: vanlig og baby

 

Belgefrukter

  • Grønne linser, hermetisert
  • Røde linser, hermetisk
  • Tempeh (fermentert soya)
  • Tofu, firm
  • Ananas (fersk)
  • Appelsin
  • Banan (umoden)
  • Brødfrukt
  • Cantaloupemelon
  • Dragefrukt
  • Drue (alle typer)
  • Durian
  • Guava (moden)
  • Kaktusfiken
  • Kiwi (grønn og gul)
  • Klementin
  • Kokosmasse
  • Kumquat
  • Lime
  • Mandarin
  • Mangostan
  • Papaya
  • Pasjonsfrukt
  • Rabarbra
  • Sitron
  • Stjernefrukt
  • Tamarind (4 stk)
  • Jordbær
  • Blåbær, norske (blå inni) (Foreløpige tester gjort av Monash viser at norske blåbær (bilberry) er lavFODMAP)
  • Tyttebær
  • Tørket banan (15 stk)
  • Tørket kokosmasse (30g)

Frø

  • Chiafrø (2 ss)
  • Gresskarkjerner
  • Linfrø
  • Sesamfrø
  • Solsikkekjerner
  • Valmuefrø

Nøtter

  • Kastanjenøtter
  • Makadamianøtter
  • Paranøtter
  • Peanøtter
  • Pekannøtter
  • Pinjekjerner
  • Valnøtter

Råvarer

Det er noen produkter som er laktosefri og noen er laktosredusert. Produkter som er laktosefri har ikke laktose i seg, mens produkter som er laktoseredusert har en mindre laktose enn normal mengde. På noen produkter vil dette enten stå tydlig på selve produktet, eller ved innholdsfortegnelsen. Er du usikker på om produktet er laktoseredusert er det best å enten la være å kjøpe produktet eller ta kontakt med produktets produsent og høre med dem. 

Melk

Se utfyllende liste over laktoseinnhold i melkeprodukter fra melk.no. Man kan ha opptil 1 gram laktose per porsjon på en lav FODMAP-diett.

  • Laktosefri/redusert melk
  • Laktosefri/redusert Biola
  • Laktosefri/redusert fløte
  • Laktosefri/redusert kesam
  • Laktosefri/redusert cottage cheese
  • Laktosefri/redusert kremfløte
  • Laktosefri/redusert kremost
  • Laktosefri/redusert rømme
  • Laktosefri/redusert yoghurt uten høy FODMAP-frukt/bær.
  • Laktosefri/redusert iskrem uten høy FODMAP-frukt/bær.
  • Laktosefri risgrøt
  • Litago Lett
  • Margarin
  • Meierismør

Ost

  • Blåmuggost
  • Brie
  • Camembert
  • Cheddar
  • Chevre
  • Cottage cheese, laktoseholdig (2 ss)
  • Edamer
  • Fetaost
  • Gammelost
  • Havarti
  • Harde og modne oster (hvitost)
  • Kavli smøreoster (eks tubeost): Flere smøroster er lav FODMAP, men sjekk for løk og andre FODMAP-kilder i produktet. OBS!! Smørost er ikke det samme som kremost. Kremost inneholder noe laktose, men kan spises i mindre mengde.
  • Manchego
  • Monterey Jack
  • Mozzarella
  • Parmesan
  • Pecorino
  • Pultost
  • Ricotta (120 g)
  • Sveitserost
  • Bokhvete (gryn, mel, flak)
  • Cornflakes (noen typer): Kan inneholde malt og maltekstrakt (antas å være høy FODMAP), Glutenfrie cornflakes er uten malt, men kan inneholde honning som er høy FODMAP.
  • Glutenfritt mel*
  • Glutenfri kjeks/knekkebrød/brød*
  • Havre: (gryn, kli og mel): Analyser har vist ulikt innhold av FODMAP i havre fra ulike land. Norsk havre er ikke analysert, men havre fra Danmark og England har et lavere innhold enn havre fra Australia og USA. Vi antar at norsk havre er nærmere den danske og engelske.
  • Hirse (mel, flak)
  • Hvetestivelse
  • Maismel (polenta)
  • Maizena (maisstivelse)
  • Potetmel
  • Popcorn
  • Quinoa (frø, mel og flak)
  • Ris (alle typer gryn, kli, mel og flak)
  • Riskaker (uten krydder)
  • Sorghum/ durra
  • Surdeigsbrød av 100 % spelt: Speltmel har et lavere innhold av FODMAPs enn mange andre kornsorter. Surdeigsbrød bakt med speltmel (uten gjær) er lav FODMAP da gjæringsprosessen i surdeigen bryter ned noe FODMAPs.
  • Tapioka (sagogryn)
  • Teff

*Glutenfrie produkter: Les mer og finn egen liste for glutenfrie produkter

  • Glassnudler
  • Glutenfri pasta*
  • Polenta
  • Ris (hvit, brun, vill og fullkorn)
  • Risnudler
  • Rispasta
  • Quinoapasta
  • Sobanudler
  • Vermicelli av ris/ quinoa

*Les mer og finn egen liste for glutenfrie produkter

  • Dextrose
  • Druesukker
  • Glukose
  • Maltodextrin/ maltose/ maltekstrakt
  • Sirup, glukose
  • Sirup, kokos/ treacle (1 ss)
  • Sirup, lønne (2 ss)
  • Sirup, mais: Vanlig maissirup (cornsyrup) er lav FODMAP, men ikke high-fructose corn syrup.
  • Sirup, ris
  • Sukker, brunt/ hvitt (sukrose, farin, melis, råsukker)
  • Sukker, palme
  • Vaniljesukker
  • Aceculfat K
  • Aspartam
  • Sakkarin
  • Stevia
  • Sukralose
  • Acai pulver
  • Acacia gum
  • Agar agar (gelatin erstatning, alger)
  • Bakepulver
  • Byggmalt
  • Eggerstatter, pulver
  • Eggehviteprotein
  • Gelatin
  • Gjær
  • Guargummi/ guarkjernemel
  • Hvetegress
  • Hvetestivelse
  • Kakaopulver

Glutenfrie produkter

Til tross for å være laget på lav FODMAP kornsorter, kan de likevel inneholde andre høyFODMAP-ingredienser. Dette gjelder spesielt grove produkter. Eksempel eplefiber, inulin, soyamel, sikorirot, (sukker)roefiber, fruktose, honning og løk. Sjekk derfor ingredienslisten på glutenfrie produkter.

MELMIX/ KAKEMIX

  • Boller
  • Brød
  • Brownies
  • Cookies
  • Crackers sesam og rosmarin
  • Fiberbrød
  • Focaccia
  • Knekkebrød
  • Nistebrød
  • Loff
  • Paibunn
  • Pannekaker
  • Pizzabunn
  • Sjokoladekake
  • Surdeigspulver: Kun smaksforsterker, vil ikke kunne brukes for å lage lav FODMAP spelt-surdeigsbrød.
  • Vafler

BRØD, KNEKKEBRØD ol.

  • Hamburgerbrød
  • Havrebrød – ny oppskrift
  • Loff («Vita toast»)
  • Pølsebrød
  • Rundstykker med valmuefrø (hvit pose)

KAKE, MUFFENS ol.

  • Kladdkaka
  • Sjokolademuffins
  • Sitronmuffins
  • Eplemuffins
  • Pepperkakedeig

PIZZA

  • Pizzabunn

BRØD, KNEKKEBRØD ol.

  • Glutenfri Havrestykker
  • Glutenfri Havrebrød
  • Glutenfri Pølsebrød

Inneholder bambusfiber som ikke er analysert. Bambusskudd inneholder ikke FODMAPs og andre matvarer som inneholder bambusfiber er testet til å være lav FODMAP. Derfor antas det at dette produktet er lav FODMAP.

BRØD, KNEKKEBRØD ol.

  • Havreknekke
  • Formbrød
  • Flerkornbrød
  • Landbrød
  • Rosmarin knekkebrød
  • Spisknekke med surdeig
  • Spisbrød

FROKOSTBLANDING

  • Flakes & red berries
  • Havregryn
  • KICK! Raspberry
  • KICK! Natural
  • Crispy rice

KJEKS OG KAKER

  • Cantucci Mandel
  • Crostini Toscana
  • Cookie-O’s
  • Flapjack med tranebær
  • Havredigistive
  • Havre Cookies
  • Kolakaker
  • Mini muffins sjokolade
  • Mini muffins sitron
  • Saltede karamell og sjokoladekjeks.
  • Salty Crackers
  • Sjokolade Cookies
  • Pepperkaker
  • Piruett Sjokolade
  • Vaffelkjeks

MELMIX

  • Mix/ Fin Mix
  • Lavprotein Mix
  • Pofiber

PASTA

  • Linguine
  • Pasta di lucca sedani
  • Penne tricolore
  • Tagliatelle

Produsenten Schãr har fått godkjent noen av sine produkter som lav FODMAP (typisk lav FODMAPmengde for brød/rundstykker er 1 skive/1 rundstykke). Produktene har fått et blått klistermerke på seg med Monash sin logo.

MELMIX

  • Wholesome white loaf
  • Wholesome seeded loaf
  • Wholesome vitality loaf
  • Deli style seeded
  • Hamburger

RUNDSTYKKER

  • White ciabatta rolls
  • Brown ciabatta rolls
  • Seeded ciabatta rolls
  • Baguettes
  • Panini rolls

ANNET

  • Pizza base
  • Grissini
  • Cream crackers
  • Digestive bisquits
  • Bokhvete og teff mel
  • Grov Mix / Mix med fiber
  • Landbrødmix

MELMIX, KAKEMIX

  • Glutenfri borwnies
  • Glutenfri fin kakemiks
  • Glutenfri lys melblanding
  • Glasurmiks til ostekrem
  • Marengs/pavlova
  • Sjokoladekake langpanne
  • Sokoladeglasur langpanne
  • Sokoladeglasur mokka
  • Sjokolademuffin

GLUTENFRIE PRODUKTER

  • Boller
  • Fiberbrød med solsikkekjerner
  • Fin melblanding
  • Muffins
  • Pizzabunn

BRØD OG FROKOSTBLANDINGER

  • Baguette (rik på fiber; 1,5 stk)
  • Fine rundstykker
  • Havrebrød
  • Rundstykker med solsikkekjerner
  • Rundstykker med linfrø, solsikkekjerner og
  • valmuefrø
  • Solsikkebrød

PASTA

  • Fusilli
  • Lasagneplater
  • Makaroni
  • Spagetti
  • Tagliatelle

PIZZA

  • Pizza Margherita
  • Pizza Pepperoni

KNEKKEBRØD: Pure foods

  • ChiaBrød
  • SpireBrød

KNEKKEBRØD: Sigdal bakeri

  • Glutenfrie Knekkebrød med solsikkekjerner og quinoa

KNEKKEBRØD: Synnøve

  • Glutenfri grovkrisp knekkebrød

MELBLANDINGER: Cornells Alternativ

  • Mel- og frøblandling, grov
  • Mel- og frøblandling, halvgrov

Krydder, urter, sauser og smakstilsetninger uten hvitløk/løk

Sjekk at sauser og krydder er uten løk/hvitløk. Rene krydder er ok, mens blandingskrydder inneholder veldig ofte løk/hvitløk. Vær oppmerksom på at pålegg, krydder og sauser er smakssatt med løk/hvitløk selv om det ikke står på. Dette kan skjule seg under «krydder». Les ingredienslisten dersom du er usikker

  • Basilikum, vanlig og thai
  • Brønnkarse
  • Bukkehornkløver/methi
  • Dill
  • Estragon
  • Goraka
  • Gotu kola/Centella
  • Gressløk
  • Ingefær
  • Kaffirlime blader
  • Karriblader
  • Koriander
  • Laurbærblad
  • Mynte
  • Oregano
  • Pandan blader
  • Pepperrot
  • Persille
  • Rosmarin
  • Salvie
  • Sitrongress
  • Sitronmelisse
  • Timian
  • Asafoetida (1/4 ts)
  • Bukkehornkløver frø
  • Chilli, chipotle (tørket (1 ts)
  • Chili og chilipulver: Chili og cayennepepper er lav FODMAP, men noen kan reagere fordi dette er sterkt for magen.
  • Fennikelfrø
  • Garam masala
  • Gurkemeie
  • Karri
  • Kajennepepper
  • Kanel
  • Kardemomme
  • Korianderfrø
  • Muskat
  • Nellik
  • Paprikapulver
  • Spisskummen
  • Stjerneanis
  • Vanilje: pulver, stang og essens
  • Salt og pepper
  • Safran
  • Sennepsfrø
  • Sumak
  • Chilisaus, sriracha (inntil 3 ts)
  • Eddik; Balsamico-, ris-, eplesider-, hvitvin-, rødvin
  • Fiskesaus
  • Kapers
  • Kvede paste
  • Majones (ekte og lett)
  • Miso paste
  • Oljer m/u smak
  • Oystersaus
  • Reke paste
  • Remulade
  • Sambal oelek
  • Sennep, vanlig og Dijon
  • Soyasaus
  • Søt soyasaus/Ketjap Manis (2,5 ss)
  • Sursøt saus
  • Sylteagurk
  • Tamarind paste
  • Tomatpure
  • Tomat på boks (hermetisk)
  • Verjuice
  • Wasabi: paste og pulver (Se opp for sorbitol (E420))
  • Worcestershire saus

 

Blue Dragon:

  • Chop suey wok sauce
  • Teriyakisaus
  • Østerssaus

Touch of Taste:

  • Fiskefond, versjon uten løk
  • Kyllingfond
  • Kalvefond

Änglamark:

  • Kalvefond
  • Kyllingfond

Maggi sine fond cups

  • Kylling
  • Okse
  • Kjøtt

Idun:

  • Thousand Island 3%
  • Hamburgerdressing
  • Ketchup

First Price:

  • Thousand Island
  • Ketchup

Oliviers & Co:

  • ketchup

Salatmesteren:

  • Selskapsdressing

Helios:

  • Grønn pesto

Toro:

  • Glutenfri brun saus
  • Glutenfri hvit saus

Eldorado:

  • Chilisaus
  • Sommer bernaise

Problemet med hvitløk og løk

På grunn av at løk og hvitløk er naturlige smaksforsterkere blir det også flittig brukt. Når det står «krydder» i ingrdeinselisten kan man ikke vite om produktet innholder løk eller hvitløk og man må dermed anta at produktet innholder disse matvarene. 

Når man leser ingredienslisten er den laget slik at den ingrediensen det er mest av, vil stå først. Står en ingrediens sist på listen kan man anta at det er lite av denne ingrediensen i produktet i forhold til det som står først. Det sier likevel ikke så mye om mengden som er brukt.

 

Om så «krydder» står sist i ingredienslisten, vil dette produktet være lavFODMAP fordi mengden med løk og/eller hvitløk i produktet vil antakeligvis være lavt?

Etter min mening kan man ikke det. For det første vil krydder ofte stå sist fordi krydder, naturlig nok, både vektmessig og volummessig, er den ingrediensen det er minst av i et produkt. For det andre er løk og hvitløk ingredienser som veldig mange reagerer på ved veldig liten mengde.

Mitt råd er derfor å IKKE spise produkter med «krydder» selv om det står som siste ingrediens hvis du vil følge lavFODMAP-dietten! Spesielt om du er i eliminering. Er du ferdig med elimineringen kan du alltid ta en sjanse, men da må du kalkulere med at du kan bli dårlig.

Var det noe uklart kan du lese mer på side s.79 i boken (hvilke bok?)

Pålegg og kjøttprodukter uten hvitløk/løk

Sjekk at pålegg og kjøttproduktet er uten løk/hvitløk. Pålegg kan ha smaksatt med løk/hvit, og marinader kan også innholde løk/hvitløk. Selvom om det ikke står på pakken at produktet inneholder løk eller hvitløk, kan dette skjule seg under «krydder». Les ingredienslisten dersom du er usikker

Rent kjøtt, fjærkre, fisk, egg og fett/olje inneholder ikke FODMAP. Pass på at det ikke er tilsatt en marinade med innhold av høyFODMAP ingredienser, slik som løk eller hvitløk.

EGG:

  • Kokt egg
  • Speilegg
  • Eggerøre
  • Omelett med vann/laktosefri melk.

    SYLTETØY:

    • Blåbærsylte
    • Bringebærsylte
    • Jordbærsylte
    • Appelsinmarmelade

    Mills:

    • Majones og lettmajones
    • Peanøttsmør

    Delikat:

    • Italiensk salat

    Kavli:

    • Smøreost uten hvitløk/løk

    Tine:

    • Laktosefri kremost

    Annet

    • Banos
    • Nøtte
    • Mandelsmør (1,5 ss)
    • Green: Peanøttsmør
    • Smør (meierismør og margarin)
    • Rødbetesalat
    • Nugatti søtt, salt, sprøtt
    • Nutella (som pålegg inntil 1 skive, tilsvarende 15g)

    Kjøttpålegg generelt:

    • Bacon
    • Fenalår
    • Hamburgerrygg
    • Roastbiff
    • Spekeskinke (strynskinke, strandaskinke, serranoskinke, westfaler)
    • Strandamør, strandasalami
    • Trønderfår

    Gilde:

    • Spekepølsen, naturlig godt.
    • Chorizo
    • Ren kokt skinke
    • Sylte
    • Roastbiff

    Stabburet

    • Våssafår

    Nordfjordkjøtt:

    • Jalapenoskinke
    • Mørpølse
    • Sylte
    • Strynskinke

    Grilstad:

    • Pepperoni
    • Chorizo

    Stranda

    • Strandaskinke
    • Strandasalami
    • Westfaler

    Finsbråten:

    • Sylte

    Solvinge:

    • Kyllingfilet naturell og paprika

    Jacobs

    • Pastrami

    Rent kjøtt, fjærkre, fisk, egg og fett/olje inneholder ikke FODMAP. Pass på at det ikke er tilsatt en marinade med innhold av høyFODMAP ingredienser, slik som løk eller hvitløk.

    Gilde

    • Go og mager Wienerpølser (NB!: «go og mager grillpølser og kjøttpølser kan inneholde løk. Husk å sjekke ingredienselisten.)
    • Eldhus Vossakorv
    • Naturlig godt spekepølse

    Prior

    • Grillpølse
    • Wienerpølse

    Grøstad Gris

    • Engelsk frokostpølse
    • Italiensk landpølse

    Coop sin egen serie

    • Ventegrill
    • Salsicha Picante
    • Maracana
    • Bratwurst
    • NB! Coop deklarerer alltid løk eller hvitløk på sine egne produkter, men det skader ikke å dobbelt sjekke ingredienselisten.

    First price

    • Julepølse
    • Grillpølse

    Leiv Vidar

    • Wienerpølse
    • Julepølse

    Andre produsenter

    • Picnic sin skinke på boks
    • Folkets kyllingfilet

    Generelle pålegg:

    • Krepsehaler
    • Laks (gravet og røkt)
    • Makrell i tomat original
    • Reker
    • Sardiner i olje
    • Tunfisk i vann, olje eller gele.

    Kavli:

    • Rekeost

    Stabburet

    • Peppermakrell
    • Makrell i tomat

    Mills

    • Kaviar/ kaviarmix

    Fiskemannen:

    • Crabsticks
    • Lobnos

    King Oscar

    • Skinnfri makrell

    Delikat

    • Reker i majones
    • Rekesalat

    Problemet med hvitløk og løk

    Alle vet at rent kjøtt ikke inneholder hvitløk/løk, men problemene oppstår når det står «krydder» i innholdsfortegnelsen. På grunn av at løk og hvitløk er naturlige smaksforsterkere blir det også flittig brukt. Når det står «krydder» i ingrdeinselisten kan man ikke vite om produktet innholder løk eller hvitløk og man må dermed anta at produktet innholder disse matvarene. 

    Når man leser ingredienslisten er den laget slik at den ingrediensen det er mest av, vil stå først. Står en ingrediens sist på listen kan man anta at det er lite av denne ingrediensen i produktet i forhold til det som står først. Det sier likevel ikke så mye om mengden som er brukt.

     

    Om så «krydder» står sist i ingredienslisten, vil dette produktet være lavFODMAP fordi mengden med løk og/eller hvitløk i produktet vil antakeligvis være lavt?

    Etter min mening kan man ikke det. For det første vil krydder ofte stå sist fordi krydder, naturlig nok, både vektmessig og volummessig, er den ingrediensen det er minst av i et produkt. For det andre er løk og hvitløk ingredienser som veldig mange reagerer på ved veldig liten mengde.

    Mitt råd er derfor å IKKE spise produkter med «krydder» selv om det står som siste ingrediens hvis du vil følge lavFODMAP-dietten! Spesielt om du er i eliminering. Er du ferdig med elimineringen kan du alltid ta en sjanse, men da må du kalkulere med at du kan bli dårlig.

    Var det noe uklart kan du lese mer på side s.79 i boken (hvilke bok?)

    Drikke, dessert, snop og snacks

    • Vann
    • Laktosefri melk

    Kaffe:

    • Svart
    • Svart med laktosefri melk/lav FODMAP melk
    • Traktet
    • Espresso
    • Pulver
    • Koffeinfri

    Svak Te:

    • Bukko/buchu
    • Chai (uten kumelk/1 ss kumelk)
    • Honeybush
    • Løvetann
    • Rooibos
    • Svart

    Sterk te:

    • Bukko/buchu
    • Grønn
    • Honeybush
    • Hvit
    • Rooibos
    • Peppermynte

    Koffein: kaffe og te innholder koffein, som kan virke drivende for mange uavhengig av FODMAP innholdet.

    JUICE

    • Tranebærjuice (2,5 dl)
    • Tomatjuice (2,5 dl)
    • Grønnsaksjuice basert på lav FODMAP-grønnsaker

    Mineralvann:

    De fleste er lav, med unntak av dem som inneholder fruktkonsentrat el. høy FODMAP -frukt
    slik som Mozell. Vær oppmerksom på at kullsyre kan medføre mer gass/ oppblåsthet.

    • Brus, med og uten sukker,
    • Brus uten fruktkonsentrat.
    • Farris
    • Fun light
    • Sprudlevann
    • Zero

    ALKOHOL

    Monash anbefaler generelt at man begrenser inntaket av alkohol til 1-2 enheter ettersom alkohol kan for
    mange virke irriterende på magen uavhengig av FODMAP-innhold. Dette er i samsvar med hensyn til
    generell helse og Helsedirektoratets anbefalinger vedr. alkoholinntak.

    • Gin
    • Kvass (2,5 dl)
    • Sprit og brennevin (vodka, whiskey, tequila)
    • Vin, hvit, rød
    • Øl: Selv om de fleste typer øl er brygget på byggmalt, er det kun en liten mengde bygg i det ferdige ølet og er derfor lav FODMAP. Øl er ikke glutenfritt og kan ikke nytes av cøliakere (med mindre det er glutenfritt øl).
    • Chips og potetgull uten hvitløk/løk: Vær oppmerksom på at en del chips er smakssatt med løk/hvitløk selv om det ikke står på. Dette kan skjule seg under «krydder». F.eks. potetgull med salt og pepper, paprika, holiday. Les ingredienslisten dersom du er usikker
    • Tortilla (salt)
    • Popcorn
    • Baconsvor
    • Riskaker (salt)

    Is:

    • Laktosefri vaniljeis (Diplomis)
    • Laktosefri vaniljeis m/sjokoladebiter (Diplomis)
    • Magnum vegan almound
    • Sorbet av frukt og bær som er lav FODMAP
    • 7/11 vegansk frozen yoghurt (laget på mandelmelk)

    Sjokolade

    • ≥70 % mørk sjokolade (uten laktose)
    • Dronning kokesjokolade
    • Non stop
    • Melkefri sjokolade

    Smågodt, drops, pastiller og tyggegummi

    • Bringebærdrops
    • Doc Halslinser orginal og mint (med sukker)
    • Fisherman’s friend original, hvit
    • Hubba Bubba
    • IFA (m sukker)
    • Knott
    • Kongen av Danmark-drops
    • Repsils Double Action
    • Sukkerholdige drops og tyggegummi
    • Tictac
    • Wrigleys spearmint / double mint / juicy fruit

    VINGUMMI:

    • Biler (Ahlgrens): Alle typer med unntak av Ahlgrens biler Fruktkombi
    • Godt og blandet supersur
    • Haribo stjernemix
    • Lakrisbåter (Nidar)
    • Salt sild
    • Skittles
    • Freia pulver
    • Piano ferdiggelé jordbær
    • Piano ferdiggelé bringebær

    Finner du ikke matvaren?

    Hvis ikke du finner ønsket matvare i denne listen, er det verdt å sjekke ut de andre listene .