LavFODMAP på konsert, ikke alltid lett!

LavFODMAP på konsert, ikke alltid lett!

Det er mange med IBS som ikke tør å reise, gå på konserter, gå ut å spise osv… fordi de er redde for å bli dårlige. Vi vet alle at det er akkurat på slike arrangementer det er viktig at vi IKKE blir syke. For å minimere sjansene for at det hele ender i do… hehe… bokstavlig talt..  er jeg alltid veldig nøye med hva jeg spiser i dagene før og under slike arrangementer. Forutsigbarhet er nøkkelordet her – dvs. at man kontrollerer det man kan (det man spiser), resten får briste eller bære.

En leser av meg har nå bestilt og betalt for en konsert på fredag. Konserter og festivaler må vel være ett av de verste stedene å bli syk på med dårlige toalettfasiliteter, lange køer, mye folk osv… osv… og jeg synes hun er tøff! Jeg må nok innrømme at konserter er noe av det jeg unngår, nettopp pga. alle stressfaktorene.

Bergen Live, arrangøren av konserten på fredag, skriver dette på hjemmesiden sin vedr. mat og drikke:

Mat eller drikkevarer kan ikke medbringes på konsertområdet. Har du spesielle matbehov, ta kontakt med oss på post@bergenlive.no. Enkle matretter, øl, vin, cider og alkoholfritt/vann drikke selges i publikumsområet.

Å få LavFODMAP på konsert er ikke alltid lett så leseren min tok derfor kontakt med Bergen Live. Forklarte situasjonen med at hun går på en medisinsk diett (pga. sykdom) og at  hun neppe kan spise noe av maten som blir solgt på områet. Hun spurte derfor om hun kunne få tillatelse til å ta med seg en matpakke. Svaret hun fikk var dette:

Jeg har full forståelse for at man går på en diett, men trenger du virkelig matpakke med på konsert?

Hallo? Virkelig? Hun spurte om å få ta med seg matpakke, trodde de at hun spurte på gøy? At de i det hele tatt sitter og vurderer hennes behov, istedenfor å svare på spørsmålet, synes jeg er rimelig frekt. Et helt annet spørsmål er selvfølgelig  hvorfor i alle dager de selger mat og drikke på konsertområdet hvis de mener at dette ikke er et behov!?

Leseren min skrev mail tilbake og forklarte at hun kunne klare seg uten mat i løpet av fire timer, men nettopp pga. sykdommen, ville det være en fordel å slippe og gå uten mat så lenge. (Man skal komme seg til konserten, være der og komme seg hjem igjen, dette tar jo mer enn fire timer….)

Svaret fra Bergen Live:

Du kan jo prøve å ta med. Det verste som kan skje er at de tar den fra deg.

Dette svaret provoserer meg på mange måter. For det første har de tydeligvis ikke lest og forstått spørsmålet. For det andre viser dette at de ikke har tatt behovet alvorlig (det verste som kan skje er ikke at hun blir fratatt maten, men at hun blir dårlig enten fordi hun ikke får mat, eller fordi hun må spise mat hun blir syk av, hvis hun blir fratatt maten). For det tredje synes jeg nesten de latterliggjør kunden sin. Mon tro om de hadde sagt det samme til en som brukte briller eller satt i rullestol? TRENGER du virkelig brillene eller rullestolen din?

Jeg er ganske hardhudet og føler meg hverken såret eller vonbroten over svarene til Bergen Live. Jeg kan til og med, til en viss grad, forstå at man, selv om man har spesielle behov, ikke får lov til å ta med seg mat inn på konsertområdet.  Samtidig hadde ikke leseren min akkurat planer om å ta med en picnic-kurv, men spurte om hun kunne ha en matpakke i vesken fordi hun bli syk av maten som selges på konsertområdet. I utgangspunktet tenker jeg at dette burde være helt uproblematisk (spesielt med tanke på at de sa at hun bare kan prøve), men om det absolutt ikke er tillatt, synes jeg i det minste de kunne svart på en ordentlig måte! Det som provoserer meg her er altså hvordan Bergen Live har svart.

Og til slutt. Hva er poenget med å skrive at man kan ta kontakt om man har spesielle matbehov hvis de tydeligvis ikke kan ordne noe likevel? (De tilbø aldri å hjelpe leseren min med å få tak i mat som hun kunne spise – finne en god løsning for henne.)

Lagre

Lagre

Lagre

Lagre

Lagre