FODMAP med mengdebegrensning

Matvarelistene er basert på Helse-Bergen sine lister, og er laget på bakgrunn av (og med tillatelse fra) Haukeland Universitetssykehus og Nasjonal Kompetansetjenesten for Funksjonelle Mage- og tarmsykdom. Når man tester en lavFODMAP -diett velger man mat fra listen med lavFODMAP. Du kan også inkludere matvarer under mengdebegrensing i den mengden som er oppgitt, men du må huske å begrense disse til 1 matvare per måltid.

Vær bevisst på at ingredienslistene til produsentene kan endre seg. Husk derfor alltid å lese ingredienslisten før kjøp for å unngå å kjøpe feil matvare.

  • Brokkoli, hel (1,5 dl)
  • Erter, grønne (hermetiske) (45 g)
  • Flaskegresskar (0,75 dl)
  • Maiskolbe (0,5 stk)
  • Paprika, grønn (1 dl)
  • Rosenkål (2 stk)
  • Rødbeter, fersk (20g)
  • Stangselleri (<7 cm)
  • Sukkererter, flate (4 stk)
  • Squash, zucchini (0,75 dl)
  • Søtpotet (75 gram)
  • Tare: japansk wakame (1 ts)
  • Tomat, soltørket (3 stk)
  • Kikerter, hermetisk (4 ss)
  • Linser, grønne, kokt (4 ss)
  • Linser, rød, kokt (4 ss)
  • Garbanzobønner (hermetisk) (4 ss)
  • Bønner, svarte, kokt/hermetisk (3 ss)
  • Limabønner, kokt (5 ss)
  • Store hvite bønner, hermetiske (3 ss)
  • Avokado (1/8 av hel)
  • Eple, Granny smith/Pink lady (1 båt)
  • Granateple (0,5 dl)
  • Grapefrukt, skrellet (< 0,5 medium stk)
  • Kokoskjøtt (1,5 dl)
  • Honningmelon (1 dl)
  • Litchi (lychee) (3 stk)
  • Longan (2,5 stk)
  • Mango (0,5 dl)
  • Persimon/sharon/kaki (7/8 stk)
  • Rambutan (3 stk)
  • Blåbær, amerikanske (hvite inne) (40 g)
  • Bringebær (30 stk / 60 g)
  • Tørket tranebær (1 ss)
  • Hasselnøtter (10 stk)
  • Mandler (10 stk)

Melk

  • Havremelk (1,25 dl)
  • Hempmelk (1,25 dl)
  • Kokosmelk, (0,6 dl)
  • Mandelmelk (2,5 dl)
  • Rismelk (2 dl)

OST:

  • Haloumi (2 skiver)
  • Kremost (2-3 ss)*
  • Queso Fresco (2-5 skiver)

*Smørbar ost (eks tubeost): Flere smøroster er lav FODMAP, men sjekk for løk og andre FODMAP-kilder i produktet. Obs! Smørost er ikke det samme som kremost. Kremost inneholder noe laktose, men kan spises i mindre mengde.

  • Bokhvete, kjerner/hel (2 ss, kokt)
  • Johannesbrødkjernemel (1 ts)
  • Puffet ris (1 dl)
  • Eggnudler (40 g, kokt)
  • Pasta/ spagetti av hvete (75 g, kokt)
  • Speltpasta (75 g, kokt)
  • Kikertpasta (100g, kokt)
  • Jaggery (0,5 ss)
  • Sirup, sorghum/durra (2 ts)
  • Sukker, kokosblomst (1 ts)

TE:

  • Kombucha (1 tekopp)

SVAK TE: 1 tekopp

  • Kamille
  • Krysantemum
  • Oolong
  • Urtete

STERK TE: 1 tekopp

  • Chai (med 1 ss kumelk)
  • Krysantemum
  • Løvetann
  • Svart

Kaffe og te inneholder koffein, som kan virke drivende for mange uavhengig av FODMAP innhold.

JUICE

  • Juice som er ferskpresset (100%) av lav FODMAP-frukt/bær, f.eks appelsinjuce, sitronjuice (1 dl)
  • Smoothie av lav FODMAP frukt/bær (uten juicekonsentrat) (1 dl)

ALKOHOL

  • Musserende vin (1 glass):  Bør velge merket «brut nature» (uten tilsatt sukker)

Monash anbefaler generelt at man begrenser inntaket av alkohol til 1-2 enheter ettersom alkohol kan for mange virke irriterende på magen uavhengig av FODMAP-innhold. Dette er i samsvar med hensyn til generell helse og Helsedirektoratets anbefalinger vedr. alkoholinntak.

MINERALVANN: De fleste er lav, med unntak av dem som inneholder fruktkonsentrat el. høy FODMAP -frukt slik som Mozell. Vær oppmerksom på at kullsyre kan medføre mer gass/ oppblåsthet.

Finner du ikke matvaren?

Hvis ikke du finner ønsket matvare i denne listen, er det verdt å sjekke ut de andre listene .