Denne listen over matvarer som har en FODMAP mengdebegrensing er laget på bakgrunn av (og med tillatelse fra) Haukeland Universitetssykehus og Nasjonal Kompetansetjeneste for Funksjonelle Mage- og tarmsykdommer sin side.

Se også: LavFODMAP-boken skrevet av klinisk ernæringsfysiolog Mari Eskerud og meg

Les mer om lavFODMAP: NKFM sin lavFODMAP-brosjyre

Lagre

Lagre

Lagre

Artikkelen fortsetter etter annonsen

FODMAP-innhold i matvarer blir stadig testet av Monash University og jeg anbefaler alltid at man kjøper Monash University sin low FODMAP -applikasjon for en komplett og oppdatert liste.

En annen annen app som er super å bruke for å finne matvarer med FODMAP mengdebegrensing: NOBA sin app.

Mel og korn med FODMAP mengdebegrensing

Amaranth, puffet 10 g OF +OGOS

Banan, grønn , 112 g, OF

Banan, 35 g, OF

Bokhvetekjerner, 27 g. OF

Bulgur, 44 g. OF

Cornflakes, 15 g. OF

Couscous (ris&mais) 37 g. OF

Eggnudler, 40 g. OF

Havre 23 g., OF

Havrekli, 22 g. OF + OGOS

Hvetebrød, 24 g. OF + OGOS

Hvetekli, 5 g. OF

Mandelmel, 24 g. OF

Pasta, gf, kokt, 145 g. OF

Pasta hvete kokt, 74 g. OF

Pasta, spelt kokt, 74, OF

Riskli, 16 g. OF, F

Ris, puffet, 15 g. OF

Surdeigsbrød av spelt 82 g. OF

Tortillas m. gum/fiber, 47 g. OF

Grønnsaker

Aubergine, 41-182 g. PS

Artisjokkhjerter,  28 g. F

Bok choy, 85 g. PS

Brokkoli, 47-100 g. OF + OGOS

Butternut squash, 30 g. OGOS

Bønner, grønne, 86-125 g. PS

Cassava, 69 g. OGOS

Cho cho, 84 g. OF

Choko 84 g. OF

Fenikkelrot, 49-100 g. OF + PMAN

Gai lan, 68-286 g. OF

Gresskar hermetisert 60 g, OF + OGOS

Kassava, 69 g, OGO

Kål, hode, 94 g. PS

Kål, rød, 89 g. OF + OGOS

Kål, Savoy, 35 g. OF

Kål, syrnet rød, 70 g. OF

Maiskorn, 43 g. PS

Nepe, 65 g. PS

Okra, 60 g. OF

Paprika, grønn, 52-100, PS

Purre, det grønne, 28-85 g. PMAN

Rosenkål, 38-74 g. OF

Selleri, 12 g. PMAN

Shitake, tørket, 7 g. PMAN

Sjampinjong, hermetisk, 110 g. PMAN

Spaghettisquash, 155-400 g, OF + OGOS

Squash, grønn, 66 g. OF

Sukkererter 17 g  OF  OGOS PMAN

Surkål, 20 g. PMAN

Søtpotet, 70 g,, PMAN

Tarorot, 82 g. OGOS

Tomat, cherry 70-222 g. OF

Tomat, hermetisert 92 g. F

Tomat, roma, 45-250 g. OF

Tomat, soltørket, 8 g. F

Se også: Lag en deilig wok!

Lagre

Lagre

Lagre

Artikkelen fortsetter etter annonsen

Frukt og bær

Ananas, 140 g. OF

Avokado, 20 g. PS

Banan, sukker,  moden, 56 g. F

Banan, tørket, 20 g. OF

Blåbær, amerikanske, 28 g. OF

Bringebær, 45 g. OF

Granateple, 38 g. OF

Guava, hermetisert, 27 g, OF

Kiwi, grønn skrelt, 150 g. OF

Kokosnøtt, 48 g. PS

Kokosnøtt, tørket, 18 g. PS

Kumquat, 76 g. OF

Longan, 15 g. OF + OF

Melon, Cantaloupe, 90 g. OF

Melon, honning 90 g. OF

Rambutan, 31 g. OF

Tamarind, 8 g, OF

Tranebær, 130 g. OF

Tranebær, tørket 13 g.  OF

Melk og meieriprodukter

Haloumiost, 50 g. L

Havremelk, 30 g. OGOS

Ricotta, 40 g, L

Oppskrift: Ostekake

Nøtter/frø/belgfrukter

Bønner, Lima, 35, OGOS

Bønner, Mung, 53, OGOS +OF

Chiafrø, 24-48 g. OF

Egusi, 24 g. OGOS + OF

Gresskarkjerner, 23 g. OF

Hasselnøtter, 15 – 100 g. OGOS + OF

Kikerter, hermetisert, 42 g, OGOS

Kastanje, kokte, 168-295 g, OGOS + OF

Kastanje, ristede, 84-134 g. OGOS + OF

Linser, kokte, 23 g. OGOS + OF

Mandler, 12 g. OGOS

Paranøtter, 40-52 g, OGOS

Pecannøtter: 20-100 g. OF

Pinjekjerner, 14-100 g. OF

Sesamfrø, 11-66 g. OF

Solsikkefrø, 6-70 g, OF

Valnøtter, 30-135 g. OF

Se også: Slik lager jeg havre- og nøttebrød, som har en FODMAP mengdebegrensing

Vegetariske alternativer som har en FODMAP mengdebegrensing

Tempeh, 100-220 g. OGOS + OF

Drikke

Appelsinjuice ferskpresset, 100 g.  F

Kokosvann, 100 g. OF + PS

Te, svart, sterk, 180 g, OF

Te, urte, svak, 180 g. OF

Sukker/søtning

Sirup, golden 7 g. OF

Sjokolade, hvit, 15 g. L

Sjokolade, lys, 15 g. L Sjokolade, mørk: 30-90 g. L

Treacle, kokos, 14 g. OF

Se også: Hvordan lage «verdens beste», eller Kvaæfjordkake, som er lavFODMAP?

Div. matvarer som har en FODMAP mengdebegrensing

Balsamicoeddik, 21, F

Johannesbrødkjernemel, 6 g, OF

Lag selv: Balsamicoglaze

Lagre

Lagre

Lagre