Jeg får ofte spørsmål om forskjellige ingredienser til lavFODMAP-baking. Her kommer en liste over alt du kan bruke!

Prøv gjerne å bake berlinerbollene fra bildet: berlinerbollene

Ingredienser til lavFODMAP-baking:


Bakepulver

Bokhvetemel

Chiafrø/chiamel

Fiberhusk

Gelatin

Glutenfrie melblandinger (se under for hvilke)

Glutenmel*

Gjær

Guargum

Havremel (begrenset)

Hornsalt

Kakaopulver

Laktosefrie melkeprodukter

Maismel

Maisstivelse/Maizena

Melange

Natron

Non-Stop (inneholder minimalt med melk)

Potetmel

Quinoa

Rismel

Salt

Sirup

Sjokolade: Mørk kokesjokolade med 70% kakao eller høyere, Dronning kokesjokolade, Coop mørk sjokolade

Smør, vanlig smør er ikke laktosefritt, men bare 0,5% laktose og derfor lavFODMAP

Sukker

Sukkerkulør

Tapioka (fåes på helsekostbutikken)

Vaniljestang

Vaniljesukker

Xanthangum

Yoghurt (laktoseredusert/laktosefri)

*Ang glutenmel: Når man følger lavFODMAP-dietten er det fruktanene (dvs. en viss type tungtfordøyelige karbohydrater) man reagerer på. Mange glutenfrie melblandinger inneholder ofte lite av disse karbohydratene, mens glutenholdig mel ofte inneholder mye. En god regel er å huske at FODMAP alltid er et karbohydrat. Det vil si at rene proteiner og fett (med mindre de er tilsatt krydder eller andre ingredienser som er høy FODMAP) alltid vil være lavFODMAP. Rent gluten er proteiner, og kan derfor ikke være høy FODMAP.

Melblandinger:




Det glutenfrie verkstedet
: Loff, boller, pizzamel, cookies, fiberbrød, vaffelmiks, brødmiks, pai og knekkebrød. (OBS! De to sistnevnte kan bli for mye fiber for en IBS-mage).

Semper lys melmiks uten laktose

Toro lys, glutenfri melblanding og kakemix + langpannekake

Møllerens: Lys glutenfri melblanding, boller

For å finne flere melblandinger kan du sjekke NOBA-appen, som er en norsk lavFODMAP-app: NOBA