Kan man bruke glutenmel sammen med glutenfrie melblandinger? lurer jeg litt på siden det ikke er gluten i seg selv, men hveten i mel- og kornprodukter som er høy FODMAP.

Etter å ha lest om den nye undersøkelsen som støtter lav FODMAP-teorien om at det er fruktanene i melet, og ikke glutenet, som gjør oss dårlige, fant jeg ut at jeg ville ta en liten testrunde.

Da dette bare var en prøverunde, brukte jeg «slumpmetoden», dvs. jeg tok utgangspunkt i litt vann, litt gjær, litt sukker og litt TORO glutenfri melblanding + ca. en liten teskje glutenmel. Jeg rørte godt, men brukte ikke kjøkkenmaskin. Deigen hadde litt av den samme konsistensen som glutenfri deig har, samtidig som jeg merket at den var litt seigere, antageligvis pga. glutenmelet.

Jeg beholdt deigen like klissete som glutenfri gjærdeig skal ha og lot den forhevet i ca. 1,5 timer. Etterheving ble på ca. 1 time.

Resultatet?

Etter å ha stekt rundstykkene i 10 min. må jeg innrømme at jeg ble litt skuffet over utseendet: De så ut omtrent så miserable ut som glutenfrie rundstykker ofte ser ut (litt sprukne og ikke glatte og fine) og jeg fryktet at glutenmelet til 105 kroner var penger rett i bosset, som vi sier i Bergen.

Overraskelsen var derfor stor da jeg tok den første biten. Smaken var ganske lik til glutenfri melblanding, naturligvis, men konsistensen var en HELT annen og mye nærmere «vanlig» bakst! Grunnen til at jeg ikke har noe bilde? Fordi alt (3 stykker, hehe, jeg sa at det var en testrunde) ble spist opp!

Jeg spiste rundstykkene til lunsj og har så langt ikke merket noe på magen. Nå skal det sies at jeg har en mistanke om at jeg kan spise litt hvete så det er vanskelig å komme med noe konklusjon om at dette vil fungere, men for meg ser det ihvertfall ut for at dette kan være en løsning, om jeg absolutt ha gjærbakst!

 

Lagre