IMG_6254Jeg er med i en del fora for allergikere og folk som følger lav FODMAP. Stadig dukker spørsmålet opp: Hva gjør man når man skal i store dager og er intolerant/allergisk og må ha tilpasset mat? Man vil ikke lage styr (ihvertfall vil ikke jeg det) samtidig som at man ikke vil gjøre verten/vertinnen lei ved å ikke spise…

Så langt har ikke jeg vært i noen store dager, men til helgen skal jeg til Oslo, i 50-års dag og endte brått opp i dilemmaet. Da jeg spurte om menyen fikk jeg vite at det skal serveres tapas og at all maten skal være merket. En av gjestene har glutenallergi og en annen har nøtteallergi. Vel… Det holder ikke for meg, spesielt ikke når jeg heller ikke tåler maismel, så glutenfritt tør jeg ikke å spise uten at jeg har laget det selv eller kan lese innholdsfortegnelsen. Og så tapas da…. Å spørre noen om å lage løk- og hvitløksfri tapas er, etter min mening, for mye forlangt. Spesielt når det er stort selskap. I tillegg vil jeg ikke lage noe styr med så mange gjester….

Om jeg hadde vært hjemme og hadde hatt tilgang til kjøkken hadde jeg muligens laget noe mat og tatt med meg. Nå skal jeg bo på hotell og har derfor ikke tilgang til kjøkken, så den opsjonen faller bort.

Da har jeg noen alternativer igjen: Spise på forhånd eller be hotellet steke opp noen koteletter, koke litt potet og ta dette med meg eller kjøpe med meg noe sushi. (For meg er sushi en bankers så lenge det ikke er avokado i og jeg lar være å spise ingefæren, som inneholder sorbitol.) Jeg har enda ikke bestemt meg for hva jeg skal gjøre, jeg vet bare at jeg IKKE skal spise tapas. I helgen prøvde jeg meg på litt hvitløk igjen og jeg ble så dårlig at jeg lovet på tro og ære at jeg aldri mer skal spise hvitløk. Nå vet jeg at det ikke er alltid jeg blir like dårlig, men jeg vil ikke ta noen sjanser når jeg er i besøk!

I morgen pakker vi i bilen og kjører over fjellet. Jeg har laget litt risnudler med skinke og egg som jeg har frosset. Dette vil tine på veien og vil derfor holde seg litt lenger. I tillegg har jeg tenkt å lage gluten- og laktosefrie pannekaker i langpanne, noen med bacon og noen som jeg skal smøre med smør, sukker og kanel. (Disse holdt seg forbausende bra og jeg har til og med spist litt av gårdsdagens nå nettopp!) Jeg har ikke med meg eggkoker denne gangen da jeg regner med jeg får egg til frokost.

Ha en fin helg!

 

Lagre