Jeg får ofte spørsmålet: Hva er lavFODMAP dietten?

I denne bloggen er det mange innlegg om  lavFODMAP-dietten. Her er en liten guide til hvordan finner frem i bloggen.

Under fanen lavFODMAP-hjelp har jeg samlet alle innleggene som har med dietten å gjøre.

Hvilke matvarere som er lavFODMAP, moderat og høy FODMAP finner du under fanen lavFODMAP-matvaretabell.

Under fanen en dagbok – kind of ligger dagboken min. Dvs. mine tanker rundt dietten, det å ha IBS og det å være kronisk syk.

Bloggen inneholder mange oppskrifter og de finner du under lavFODMAP oppskrifter.

På høyre siden av bloggen ligger det et søkefelt. Der kan du søke i hele bloggen om det er noe du leter etter. Du kan også lete etter spesifikke ord, eller tagger, i kolonnen til høyre.

Instagram deler jeg både bilder av maten jeg spiser, hverdagen min og små råd og tips. Når jeg har det travlet og er sliten bruker jeg nok instagram mer enn jeg bruker bloggen, så det kan være smart å følge meg der! I tillegg har jeg en lavFODMAP-quiz i Instagram storyen min (du må trykke på bildet av meg, helt øvert i skjermbildet). Hver dag spør jeg om en matvare er lav eller høy FODMAP og hver dag gir jeg fasiten på en matvare jeg nylig har spurt om. Mange har sagt at de lærer mye av dette. Om du er ny på lavFODMAP-dietten eller bare trenger en oppfrisking kan jeg anbefale deg å følge med!

Hva er lavFODMAP dietten? Eksterne lenker og hjelpemidler

Monash University (de som forsket frem dietten) sin hjemmeside har mye informasjon om lavFODMAP-dietten.

Monash University sitt forskerteam har laget en mobil applikasjon for matvarer som er testet, en for iPhone og en for android.

Haukeland Sykehus sitt hefte om lavFODMAP er det jeg i aller første omgang vil anbefale til alle som vil prøve ut lavFODMAP-dietten. Heftet er skrevet av klinisk ernæringsfysiolog, den beste i landet på lavFODMAP. Haukeland sykehus er også nasjonal kompetansetjeneste for funksjonelle mage- og tarmsykdommer og underviser både helsepersonell og pasienter i lavFODMAP-dietten. Jeg holder faste foredrag om den praktiske bruken av lavFODMAP-dietten og om mestring på Haukeland sykehus sin 2-dagers IBS-skole for pasienter, som holdes en gang i måneden (man må ha rekvisisjon fra lege for å komme med). Foredraget mitt finner du her.