Til fiskesuppen i dag laget jeg en porsjon glutenfrie rundstykker, uten dyrt, ferdigblandet mel til meg og en porsjon vanlige rundstykker til resten av familien. Jeg har prøvd meg på glutenfrie rundstykker før og det gikk ikke spesielt bra. De ble harde, tørre og smakte ikke noe godt. Jeg regner meg selv for å være over gjennomsnittet flink med gjærbakst og må vel innrømme at det ble en knekk for stoltheten å ikke få til glutenfri gjærbakst… Jeg var derfor meget spent i dag.

Jeg valgte å la deigen langstidsheve, da jeg har hatt stort hell med det en gang jeg laget glutenfritt brød. Jeg hadde dog ikke tid til å la deigen heve over natten, men jeg tok sjansen på at 4-5 timer var bra nok. Jeg bruker litt mer sukker i glutenfri deig enn jeg gjør til vanlig gjærdeig. Både fordi jeg synes glutenfrie melsorter smaker mer enn hvetemel, men også fordi gjæren skal få litt mer «å gå på» siden glutenfritt ikke har samme heveevne som f.eks. hvetemel.

Oppskrift på glutenfrie rundstykker, uten dyrt, ferdigblandet mel

4,5 dl. kaldt vann

1 egg

3-4  ts. sukker

1/2 ts. salt

1/2 pk. tørrgjær

1-2 ss. olje

2 ts. fiberhusk

170 g. bokhvetemel

50 g. rismel

80 g. potetemel

60 g. maizena

70 g. havremel (lag ditt eget havremel)

Bland vann, olje, egg, sukker, salt og tørrgjør. Rør godt slik at gjæren løser seg opp. Mens du rører (med en visp) strør du fiberhusken i det våte. Rør godt for å unngå at fiberhusken klumper seg. Tilsett det tørre mens du rører med en sleiv. Deigen skal være ganske våt. Fordi deigen skal langtidsheve trenger du ikke å elte noe særlig, ved langtidsheving utvikles det enzymer i deigen som gjør at deigen får samme konsistensen som om den var blitt veldig godt eltet.

Slik skal deigen se ut før den hever

Slik skal deigen se ut før den hever

Dekk deigen med plastfolie og la den stå på et lunt sted i 4-5 timer, gjerne lenger og gjerne over natten.

Slik ser deigen ut etter 5 timers heving

Slik ser deigen ut etter 5 timers heving vil da falle sammen.

Rør 2-3 ganger i deigen (den vil da falle sammen). Ikke prøv å trille ut rundstykker på vanlig måte, men sett deigen med to skjeer.

La heve i 1-1,5 timer

Stekes på 210 grader, midterste rille i 13-16 min.

Slik ser de ferdigstekte rundstykkene ut under. Du kan se at de er skikkelig luftige!

Slik ser de ferdigstekte rundstykkene ut under. Du kan se at de er skikkelig luftige!

IMG_4967

Jeg ble kjempefornøyd med rundstykkene denne gangen! Det beste var at mannen ikke merket forskjell på mine glutenfrie lav FODMAP rundstykker og hans «vanlige»!

 

 

 

 

Lagre

Lagre