Etter at jeg postet et bilde av glutenfrie og laktosefrie skoleboller for noen dager siden har jeg fått mange spørsmål om oppskriften. Jeg har tidligere postet oppskrift på søt gjærbakst og vaniljekrem og tenkte at det kanskje holdt, men siden det er litt knotete å bruke to innlegg til en oppskrift, skriver jeg oppskriften i ett innlegg nå.

Glutenfrie og laktosefrie skoleboller

Denne oppskriften gir ca. 16 skoleboller.

350 g glutenfri lys melblanding + ca. 50 g til utbaking

80 g sukker

15 g fiberhusk

1 ts kardemomme

2/3 ts hornsalt

1 pakke tørrgjær

40 g smør

1 dl laktosefri fløte

2 dl laktosefri kesam (kan byttes ut med laktosefri yoghurt)

2,5 dl laktosefri melk

1 egg til pensling

Bland mel, sukker, fiberhusk, kardemomme og hornsalt i en bolle. Smelt smøret og bland inn fløte, kesam og melk og varm væsken til ca. 38-40 grader. Pisk tørrgjæren ut i væsken slik at den løser seg helt opp. Bland melblandingen med væsken og rør godt. Deigen er nå ganske klissete og det skal den være, den vil bli mindre klissete etter hvert.

Forhev deigen i ca. en time.

Mens deigen forhever lager du

Vaniljekrem

1 dl laktosefri melk

1 eggeplomme

15 g sukker

1 vaniljestang eller litt vaniljesukker

7 g maisenna

Varm opp melken med vaniljesukkeret (eventuelt del vaniljestangen og skrap ut frøene) og sukkeret og sett den til side. Rør sammen eggeplommen og maisenna. Hell den varme melken over og varm det hele forsiktig opp igjen. La blandingen avkjøles.

Trill deigen ut til boller og lag en relativt stor grop i deigen.

Glutenfrie og laktosefrie skoleboller

Legg en stor skje med den kalde vaniljekremen i hver grop.

Glutenfrie og laktosefrie skoleboller

La bollene etterheve i ca. 1 time. Det er viktig at bollene får god nok til til å etterheve for at de skal bli luftige og fine. En av grunnene til at boller ofte sprekker er at man ikke har etterhevet lenge nok. En annen grunn, spesielt med glutenfri gjærbakst, er at deigen har inneholdt for mye mel.

Stek bollene i 220 grader i ca. 12-15 minutter på midterste rille.

Når bollene er kalde lager du en tjukk grøt av melis og litt vann. Smør dette på bollene og dypp bollene i kokos.

(Jeg har valgt å avbilde bollene uten kokos for å vise at de ikke er sprukket og ser tørre ut!)

Lagre

Lagre