Av en eller annen merkelig grunn er ikke magen min veldig glad i knekkebrødene jeg lager og jeg aner at det, selv om det er lite havre i, fortsatt er for mye havre for magen min. Jeg har derfor prøvd meg frem med en ny oppskrift på glutenfrie knekkebrød med chiafrø, med litt mindre havre. Disse virker det som om jeg tåler bedre heldigvis! Og det beste? Jeg tror smaken også er bedre… (mannen, som ikke trenger å spise lavFODMAP, spiste halvparten, minst! Anbelafer derfor å lage opp flere porsjoner, om du har tid!)

Her er matvarelister over høy, lav og moderat FODMAP

Til ett brett med glutenfrie knekkebrød med chiafrø trenger du:

210 g. vann

20 g. chiafrø

45 g. (glutenfritt) havremel* (Lag selv)

50 g. olje

115 g. glutenfritt mel

30 g. solsikkekjerner (kan sløyfes)

1 ts. bakepulver

Litt flaksalt

Fremgangsmåte:

Sett ovnen på 160°C

Putt vann chia-frøene og havremelet i en bolle og la det svelle i 15-20 minutter.

Tilsett resten av ingrediensene.

Smør røren ut over en bakepapirkled stekeplate. Alternativt kan du kjevle røren ut mellom to bakepapir.

Strø litt flaksalt på toppen og stek i 10 min. Ta brettet ut av ovnen og bruk et pizza-hjul for å skjære knekkebrødet i mindre biter. Stek knekkebrødene videre i ca. 45 minutter, eller til de er harde og tørre.

Oppbevar knekkebrødene i en tett boks.

*Med mindre du har cøliaki trenger du ikke glutenfrie havregryn.

TIPS 1: Disse knekkebrødene/kjeksene er like gode til ost (harde og halvharde hvite oster er lavFODMAP fordi de er naturlig lave på laktose) og vin (det er kun de søte dessertvinene og lav GI-vin som e høy FODMAP, noen reagerer dog på (for mye) alkohol…) som med litt lavFODMAP-syltetøy på.

TIPS 2: Strø litt ekstra flaksalt på toppen og spis som snacks!

TIPS 3: Egner seg kjempegodt til å ha med på reise fordi de holder seg mye lengre enn vanlig brød.