Glutenfrie «hveteboller» og hvordan de hever

av | Glutenfri bakst, lavFODMAP oppskrifter, lavFODMAP-hjelp | 0 kommentarer

IMG_5400

I dag kommer det ingen oppskrift, rett og slett fordi jeg ikke ble helt fornøyd med bollene… MEN jeg fikk en a-ha opplevelse som jeg gjerne vil dele her.

Her er oppskrift på ordentlige glutenfrie gjærbakst

I mange oppskrifter jeg har sett har jeg lest at de anbefaler etterheving på 20-30 min. Da jeg jobbet på konditori, ved siden av videregående, lærte jeg at den største feilen de fleste gjør når det gjelder gjærbakst er at de bruker for lite tid på etterhevingen. Jeg har derfor alltid brukt 1,5 timer til etterheving på vanlig gjærbakst. Da får bollene/brødene en fin, jevn overflate uten sprekker og kanelbollene får ingen «tut» som står opp i midten (dette er tegn på for kort etterheving).

I dag testet jeg ut. I deigen min brukte jeg potetemel, tapiokamel, rismel, litt maizena og litt bokhvetemel samt egg, 1/2 ts. xanthangum (kunne sikkert brukt lit mer), 1 pakke gjær, sukker, olje og vann. Fordi jeg ikke likte smaken eller teksturen kommer det ingen eksakte mål. Hovedsaken i dette innlegget er uansett hevingen, så får vi ta oppskriften når jeg har funnet den.

De to bollene på bildet var like store i utgangspunktet. Bollen til høyre har hevet i 45 min. til 1 time og den til venstre hevet i 1,5 timer.

Da jeg tok et tverrsnitt av bollene var det også stor forskjell:

Denne hadde kortest hevetid Denne hadde kortest hevetidDenne hadde lengst hevetid Denne hadde lengst hevetid

Bollene med kortest hevetid ble tunge og ganske harde, mens de med lengst hevetid var saftigere og mykere, dog ikke så myke og gode som vanlige hveteboller. Som rundstykker (men for søte til det) hadde de passert kvalitetskontrollen, men som hveteboller til fastelaven tror jeg ikke disse duger. Mulig jeg må teste ut å lage hveteboller med ferdigblandet mel i morgen, bare for å se om det er en forskjell (Nå skal det sies at jeg er ekstremt kresen når det gjelder gjærbakst og det er veldig lite som passerer kvalitetskontrollen hos meg, dessverre. mannen likte nemlig bollene, men jeg skal ha de perfekte!) 

 

 

Lagre

Cecilie Hauge Ågotnes

Cecilie Hauge Ågotnes

Grunder, skribent og forfatter

Siden jeg alltid har likt å skrive og å lage mat ble det naturlig for meg å starte denne bloggen for å fortelle min IBS-historie. Her deler jeg hverdagen med irritabel tarm og alt som følger med, hvordan jeg har praktisert lavFODMAP-dietten og hvordan det er å leve med kronisk sykdom.

Del denne oppskriften på:

0 kommentarer

Send inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.