Gluten- og laktosefritt havre- og nøttebrød kan minne om rugbrød uten den sure, stramme smaken og det var supergodt med litt smør og pålegg på. Jeg er redd min bedre halvdel kommer til å spise minst like mye av dette brødet som meg, selv om han ikke følger lavFODMAP.

Når man lager sine egne oppskrifter, slik som jeg gjør, ender man fort opp med å prøve og feile. Dette brødet er egentlig et modifisert resulatet av et mislykket forsøk på noe annet og det er akkurat dette jeg liker ved å lage mat. Man blander og rører, tilsetter litt mer av en ingrediens, litt mindre av en annen, steker og smaker. Kanskje man må bruke flere testrunder, kanskje man må få andre til å smake, kanskje det blir bra eller kanskje det går rett i bosset atter en gang!

Om det er lavFODMAP? Jeg vil si det er mer moderat enn lav siden havre er lav inntil 25 g. og nøtter og frø inntil ca. 70-100 g. Dette brødet kan det derfor være lurt å vente med til gjeninnføring, med mindre du vet at du tåler havre, frø og nøtter, i tillegg til at jeg vil anbefale å ikke spise mange skiver på en gang. Selv er jeg var for fiber og fikk litt luft i magen etter to skiver, men ble absolutt ikke syk, så jeg kommer til å fortsette å spise brødet. Kanskje ikke hver dag, men du så deilig det var å spise skikkelig brød med tyggemotstand!

Foretrekker du brød uten både frø og havre? Lag glutenfrie, lyse rundstykker eller pitabrød!

Eller kanskje du heller vil ha grove rundstykker?

Til ett havre- og nøttebrød trenger du:

5 egg

300 g. havregryn

40 g. solsikkekjerner

20 g. sesamfrø

40 g. gresskarkjerner

90 g. nøtter (mandler, hasselnøtter, walnøtter og/eller pecannøtter)

60 g. olje

50 g. lønnesirup

Fremgangsmåte:

Sett ovnen på 190 grader. Hakk nøttene og bland alt det tørre. Rør inn egg, olje og lønnesirup. Hell røren i en liten brødform og stek på nederste rille i 50 min. – 1 time.

Hvis du tåler gluten kan du også lage surdeigsbrød av spelt. Tåler du ikke gluten kan du lage glutenfritt surdeigsbrød.

Vent til brødet er blitt kaldt og skjær tynne skiver. Dette brødet kan fint fryses!

 

 

 

 

Lagre

Lagre