Som noen kanskje har fått med seg, så har jeg tenkt å lage gluten- og ostefri ostekake helt siden Tine kom ut med laktosefri kremost. Jeg fikk tak i osten og den har ligget i kjøleskapet i noen uker nå. (Du kan også bruke laktosefri Philadelphiaost).

Av en eller annen grunn har ikke inspirasjonen til å lage ostekaken vært helt til stedet. Inntil i dag, da noen spurte etter oppskrift på gluten- og laktosefri ostekake. Da fikk jeg ånden over meg! (Ja, jeg kunne selvfølgelig bare brukt min vanlige oppskrift, gjort den lavFODMAP-vennlig, men det er mye gøyere å lage en helt ny, lavFODMAP, godt for magen og magevennlig oppskrift istedenfor!)

Gluten- og laktosefri ostekake

Til bunnen trenger du:

150 g. havregryn

20 g. grovhakkede nøtter og/eller mandler og/eller pinjekjerner (kan sløyfes)

25 g. grovhakket sjokolade

50 g. olje

60 g. lønnesirup

40 g. appelsinjuice

1 egg

Fremgangsmåte:

Sett ovnen på 160 g. Bland alle ingrediensene i en bolle og hell den over i en rund springform. Trykk den utover, slik at hele bunnen er dekket. Stek bunnen i ca. 25 min. Kjøl den helt ned.

Om du ikke har stekeovn kan du bruke bunnen jeg har brukt til sjokolademousskaken.

Til ostekremen trenger du:

5 plater gelatin

3 dl. laktosefri kremfløte

1,5 boks laktosefri kremost/1 boks (175 g.) laktosefri Philadelphiaost

170 g. appelsinjuice

50 g. sitronsaft

100 g. sukker

Fremgangsmåte:

Legg gelatinplatene i vann. Kok opp sitronsaft, appelsinjuice og sukker. Når sukkeret har blandet seg tar du kjelen av platen og rører inn gelatinen slik at den smelter. Kjøl ned blandingen slik at den blir lunken. Pisk kremfløten stiv. Rør osten i en bolle og pisk inn juiceblandingen slik at osten og saften blir blandet. Rør så inn kremen og hell den over den den kalde kakebunnen. Sett kaken kaldt i 3-4 timer.

TIPS: Om du tåler cottage cheese kan du bruke 1 ekstra gelatinplate og et lite beger med most cottage cheese (bruk en stavmikser eller kjøkkenmaskin) i kremen.

 

Lagre

Lagre