Fruktose-glukosesirup, glukose-fruktosesirup og glukosesirup er alle tilsetningsstoffer som lager søt smak. Det brukes enten istedenfor sukker eller sammen med sukker fordi det gir en annen konsistens enn sukker. I tillegg er det billigere å fremstille enn sukker.

Glukose-fruktosesirup:

I tabellen min for sukker og søtning har jeg hatt fruktose-glukosesirup som høy FODMAP og glukose-frukstosesirup og glukosesirup som lav. Min begrunnelse for dette er følgende:  så lenge et søtningsmiddel består av  50% glukose i forhold til fruktose, vil magen klare å fordøye fruktose. Vanlig hvitt sukker består av 50% glukose og 50% fruktose. (Kilde: Sheperd/Gibson «the complete low-FODMAP diet».)  Jeg har derfor antatt at glukosesirup og glukose-fruktosesirup har vært lav siden glukose står som første ingrediens.

For noen uker siden, pga. en diskusjon i et nettforum, spurte jeg forskerteamet fra Monash University og fikk dette svaret: «Vi har ikke testet hverken glukose-fruktosesirup, fruktose-glukosesirup eller glukosesirup, men vi vil legge det til på listen over ingredienser vi vil teste.»

Variasjon fra land til land

Nå har jeg lest og lett og en ting er sikkert: Dette varierer tydeligvis fra land til land. I Canada f.eks. er glukose-fruktosesirup det samme som «High Fructose Corn Syrup», som er høy FODMAP (greit å vite hvis du skal til Canada!). Men i følge «The European food information council» stemmer det jeg har antatt, nemlig at ingrediensen det er mest av, skal stå først:

What is Glucose-Fructose Syrup (GFS)?

Glucose-Fructose Syrup is a liquid sweetener used in the manufacturing of foods and beverages. GFS is composed of different simple sugars, mainly glucose and fructose, with varying compositions. The fructose content can range from 5% to 50%. If the fructose makes up more than 50% of the syrup, the name on the ingredient listing should read Fructose-Glucose Syrup. Fructose and glucose exist in their free form in GFS whereas in sucrose they are linked together.

Jeg vet at bl.a. de danske ernæringsfysiologene i sin bok har skrevet at man må se opp for nettopp glukose-fruktosesirup og jeg lurer på om dette kan komme av at glukose og fruktose i glukose-fruktosesirup ikke er bundet til hverandre, slik som i vanlig sukker? Jeg har nå også snakket med noen klinisk ernæringsfysiologer som tok masteren sin i nettopp lavFODMAP på Haukeland universitetssykehus, og noen av dem tror at glukose-fruktosesirup er lavFODMAP, men andre mener at glukose-fruktosesirup er høy FODMAP. Glukosesirup er det, så vidt jeg kan se, en konsensus om at skal være lav, selv om den ikke er testet.

Min konklusjon så langt er derfor at jeg har fjernet glukose-fruktosesirup og glukosesirup fra lavFODMAP-siden, men at jeg foreløpig heller ikke plasserer de på høy FODMAP-siden.

Ikke no FODMAP, men low FODMAP

Dette er selvfølgelig kjedelig. Samtidig må vi huske på at det ikke heter «no FODMAP», men «low FODMAP» og at det bare er noen få matvarer som er helt «no» i eliminasjon, som løk og hvitløk. Mine tanker er derfor:

Er det en matvare som er veldig søt, og som f.eks. har sukker som førsteingrediens og glukose-fruktosesirup lenger nede på ingredienslisten ville jeg spist litt, men med måte (man trenger ikke å spise hele godteriskålen!). Er det en matvare som er søt og som stort sett inneholder glukose-fruktosesirup, ville jeg kanskje spist litt, men begrenset meg. Om det er en matvare som i hovedsak ikke er søt, som saus, glutenfritt brød osv… og det står som sisteingrediens ville jeg spist det, selv i eliminasjon.

Bruk sunn fornuft!

Jeg har alltid vært for å dele den informasjonen jeg har/finner, men jeg er også tilhenger av å ikke skape hysteri. Dette er en balansegang og jeg tenker at i dette tilfellet er det viktig å bruke logisk sans og en god porsjon sunn fornuft siden Monash ikke har testet matvaren.

LavFODMAP-dietten er restriktiv og spesielt i eliminasjon må den være det. Likevel sier fornuften meg at man inntil videre bør kunne spise glukosesirup, og at glukose-frukstosesirup også kan spises, men at man kan være litt obs. Da tenker jeg det er et greit «kompromiss» å være mer forsiktig med søtsakene, som tross alt vil inneholde mer av glukose-fruktosesirup, og ikke være helt på tuppa om det står som sisteingrediens i en vanlig matvare, som beskrevet over.

Lagre

Lagre