Dette var altså på første siden i gårsdagens VG (NB! bak betalingsmur). Det er ikke første gangen media stiller spørsmålet «er glutenfri mat sunnere?» og det blir heller ikke siste gangen. Jeg må innrømme at jeg er ambivalent til alle skriveriene om allergimat. Noen ganger blir jeg provosert og irritert andre ganger, som i går, synes jeg det er helt greit. Artikkelen var nemlig ikke så negativ, synes jeg.

Er glutenfri mat sunnere?

Glutenfrie erstatningsprodukter er nemlig ikke mye sunnere enn vanlig mat. En del er dessverre mer usunne, noe VG-artikkelen konkluderte med. I tillegg tok artikkelen for seg fire myter om gluten og heller ikke der fant jeg noe nevneverdig galt ut ifra det jeg har blitt fortalt om gluten av leger og klinisk ernæringsfysiologer. Tvert imot nevnte journalisten at dem med IBS, som følger lavFODMAP-dietten, kan bli bedre av å begrense inntaket av glutenholdige produkter fordi de også ofte inneholder mindre FODMAP. (Du kan lese om forskjellen på gluten og FODMAP her.)

Kosthold er ikke bare bare

Dette med kosthold er vanskelig fordi det er mange (ukvalifiserte) meninger, en del såre tær, forskningsrapporter som er motstridende, et offentlig helsevesen og det alternative. Selv har jeg tatt et bevisst valg, å holde meg til forskning. Dette er også grunnen til at jeg tør å fortelle om lavFODMAP-dietten til IBS-pasienter, fordi det er en forskningsbasert diett som leger og klinisk ernæringsfysiologer over hele verden bruker til denne pasientgruppen.

Er du skuffet?

Noen vil kanskje bli skuffet over at jeg ikke hisset meg opp over oppslaget til VG. At jeg tvert imot synes det er viktig at denne informasjonen kommer ut. Jeg er nemlig ofte i kontakt med ikke bare pasienter, men også mange friske mennesker som er nysgjerrig på lavFODMAP-dietten. Det er ikke rent sjeldent at jeg får høre at de tror at både gluten og melk er fryktelig usunt. Det er disse menneskene VG-artikkelen, og media generelt, henvender seg til, ikke dem som faktisk reagerer, enten det er cøliaki, FODMAP eller andre intoleranser.

Jeg kan se at andre «allergimatbloggere» raser etter gårsdagens avisoppslag. Selv tenker jeg at det er viktig å differensiere sinnet og heller bli sint når det virkelig gjelder. Hvis ikke er jeg redd sinnet bare gjør vondt verre.

I tillegg tenker jeg at det må være lov å ha to tanker i hodet samtidig. Se saken fra flere sider, uten at man blir halshugget (jeg er heldigvis flink til å dukke… 😉 )