Å gå til tannlegen kan være en utfordring når man har IBS. Jeg har derfor laget en liste over mine 6 tips for hvordan takle tannlegen med IBS

Den følelsen når magen starter tredje verdenskrig rett før du skal til tannlegen og du vet at du skal sitte der i minst 30 min.

Jeg tror dessverre det er mange som kjenner seg igjen i den følelsen og jeg aner det er mange som meg, som virkelig gruer seg for å gå til tannlegen, frisør og til og med legen pga. dette. Siden hoveddiagnosen min tuller med tennene mine er jeg en av de «heldige», som har fått mye trening i å gå til tannlegen, likevel gruer jeg meg alltid litt ekstra, spesielt om det er lenge siden forrige tannlegetime.

Her er mine 6 tips for hvordan takle tannlegen med IBS

  1. Bestill tannlegetime for en enkel kontroll. Disse går ofte fort og det er raskt å avslutte om du ikke skulle orke mer eller bli dårlig. Be om å få litt ekstra tid slik at du kan forklare situasjonen din.
  2. Bli kjent med tannlegen og fortell om problemene dine, at du synes det er både ekkelt og flaut (hvis du synes det da), at du kanskje må reise deg for å bevege deg litt og at du kanskje til og med må på do og blir borte en stund. Å tulle litt og le av det kan ta brodden av at det er litt flaut. De aller fleste har hatt vondt i magen og kan relatere seg til problemstillingen din, så jeg vil tro du vil møte sympati og forståelse. Hos meg legger tannlegen inn ekstra tid til akkurat dette i tillegg til at hun hele tiden spør om jeg vil ta en pause.
  3. Få time på et tidspunkt på dagen du vet du at magen er roligere enn andre tider.  Jeg vet at jeg er verst om morgenen og får derfor alltid time etter lunsj.
  4. Får du vondt i magen kan det hjelpe å reise seg litt. Jeg har ofte bedt om en pause for å strekke litt på beina, nakken og ryggen.
  5. Du kan ta Imodium forebyggende, noen timer før du skal til tannlegen. Dette ville jeg testet ut på forhånd slik at du vet hvordan du reagerer.
  6. Husk at det er du som har kontrollen! Om du ikke skulle få skikkelig angst eller bli dårlig er det raskt for tannlegen å legge på en midlertidig fylling (ihvertfall har tannlegen min forsikret meg om dette) slik at du kan gå hjem. Da må du tilbake igjen for å legge på en ordentlig fylling senere.

Jeg håper listen over mine 6 tips for hvordan takle tannlegen med IBS kanskje kan ha hjulpet deg bittelitt til å tørre å gå til tannlegen. Og til slutt: Jeg vet det er lett å si, men det går ofte bedre enn man tror, LYKKE TIL!

 

Lagre